הבלוג שלנו

יין בניו זילנד - הקדמה

ניו זילנד, או בשמה המאורי אאוטארואה (Aotearoa), "ארץ הענן הלבן הארוך" – צעירה יחסית בתעשיית היין.

אף מדינה אחרת בעולם לא חוותה התפתחות כה מהירה ב-20 השנים האחרונות כמו תעשיית היין בניו זילנד.
עד 1960 נטעו 4,000 דונם של גפנים, בעוד שכיום שטח הגפנים בניו זילנד הוא 400,000 דונם מרשימים, עם תעשית יינות בעלת שם עולמי.

שלושה זני יין שולטים בניו זילנד – סוביניון בלאן, פינו נואר ושרדונה – אבל זו רק ההתחלה.
מגוון תנאי האקלים של אזורי גידול הכרמים, מסאב טרופי באי הצפוני ועד מדבר במרכז אוטגו (Central Otago) של האי הדרומי, אפשרו למגוון רחב של ענבים לגדול. 

יתרה מכך, ניו זילנד מובילה בכל העולם במאמצי הקיימות שלה, עם יותר מ-96 אחוז כרמים אשר מאושרים על פי הסטנדרטים הלאומיים לגידול יין בר-קיימא.

האי הצפוני של ניו זילנד

נורת'לנד (Northland) - אזור היין הצפוני ביותר בניו זילנד

אזור היין נורת'לנד שוכן מעל אוקלנד, ברצועת היבשה הנקראת נורת'לנד, צפון האי הצפוני של ניו זילנד.

מיקומו הצפוני והקרבה לים מעניקים לאזור נורת'לנד אקלים כמעט סאב-טרופי – לח, שטוף שמש וחם.
טמפרטורות אביב חמות, קיץ חם ויבש, וימי סתיו רגועים וצלולים מאפשרים לזני ענבים מגוונים להבשיל מוקדם, ויוצרים יינות עשירים בעלי גוף מלא.

כל כרם בנורת'לנד, המשתרע החל מהעיירה קריקרי (Kerikeri) בצפון ועד מנגאוואי (Mangawhai) בדרום, הוא ייחודי בקרקע ובמיקרו-אקלים.
מעבר לכך, הקרקעות, מאפייני הכרם והמיקרו אקלים של נורת'לנד הם כולם ייחודיים, ויוצרים אוסף מגוון של סגנונות יין והיצע רחב של זנים.

צורתה הארוכה והצרה של הנורת'לנד פירושה שאין כרם שנמצא יותר מ-50 קילומטרים מהאוקיינוס, מה שמספק אקלים סאב-טרופי ייחודי, עם אוויר ממוזג ושעות שמש ארוכות. 
הכרמים מקובצים בדרך כלל באזורי החוף סביב וונגריי (Whangarei), מפרץ האיים (Bay of Islands) וקאיטיה (Kaitaia), תוך שהם מנצלים הן את החוף השטוח והן את רוחות הים הממתנות.

הגפנים הראשונים בניו זילנד ניטעו במפרץ האיים (Bay of Islands) על ידי המיסיונר, הכומר סמואל מרסדן ב-1819.
בסוף המאה ה-19 הגיעו הקרואטים והביאו איתם את המסורת האירופאית שלהם לייצור יין.

השרדונה הטרופי של האזור, הפינו גרי הפופולרי והוויונייה התוסס מובילים את צמיחת היין הלבן. 
יינות אדומים המיוצרים באזור הנורת'לנד הם סירה מתובלת, בלנדים מסוגננים של קברנה ומרלו, פינוטאז'ים מפולפלים ושמבורצ'ין מורכב.

כרם בניו זילנד
כרם באזור נורת'לנד, ניו זילנד

אוקלנד (Auckland) - יין בחצר האחורית של העיר הגדולה בניו זילנד

אוקלנד היא העיר הגדולה והמיושבת ביותר בניו זילנד כולה ונמצאת בצפון האי הצפוני.

אזור היין של אוקלנד הוא גדול ומגוון מאוד וביתם של כמה מיצרני היין הגדולים ביותר בניו זילנד, כמו גם מספר רב של כרמי בוטיק איכותיים, המציעים מגוון רחב של זנים.

אוקלנד הוא אחד מאזורי היין העתיקים ביותר בניו זילנד, שהוקם בתחילת שנות ה-1900 על ידי ייננים קרואטים, לבנונים ואנגלים נלהבים.

אזור היין של אוקלנד פרוש על פני אזור גדול ומגוון מבחינה גיאוגרפית, וכולל שלושה תת-אזורים ייחודיים – האי וואיהיקי (Waiheke Island), מערב אוקלנד (West Auckland) ההיסטורית, המשתרעת צפונה עד תת האזור השלישי, מובלעת החוף של מטאקנה (Matakana).

האקלים באי וואיהיקי הוא יבש וחמים, לכן מאפשר גידול זני ענבים כמו קברנה, סירה ופינו גריס.
האדמה הפוריה של מערב אוקלנד מהווה גורם משפיע מרכזי בגידול היין, והזנים הפופולריים הם שרדונה ומרלו.
הכרמים של מטאקנה הם הצעירים ביותר באזור היין של אוקלנד אך עדיין מייצרים פינו גריס פירותי ומלא טעם, קברנה וסירה.

האקלים והמגוון הגיאולוגי של אזורי גידול היין של אוקלנד הם מה שהופכים אותה לאזור יין מגוון, רחב ואיכותי.

אזור גידול היין של אוקלנד הוא ביתם של זנים אדומים עוצמתיים ואינטנסיביים, כמו תערובות אדומות במטאקנה (Matakana) ובאי וואיהיקי (Waiheke Island) – ובנוסף שרדונה ברמה עולמית וארומטיקה משובחת. 

תעשיית היין המודרנית של אוקלנד ממשיכה להוות חלק מרכזי בסיפור היין הניו זילנדי.

סיורי טעימות יין הם פופולריים מאוד באוקלנד ומומלץ לשלב אותם כשאתם מבקרים בעיר הגדולה של ניו זילנד.

טיול בניו זילנד
שדות כרמים באזור אוקלנד, ניו זילנד

גיסבורן (Gisborne) - בירת השרדונה הניו זילנדית

אזור היין גיסבורן נמצא לאורך קו החוף המזרחי של האי הצפוני.

גיסבורן היא ביתם של יצרני יין גדולים, יקבי בוטיק ויזמים, אשר בודקים ללא הרף זנים חדשים ומקומות חדשים לגדל בהם כרמים. 

סצנת האוכל והיין הדינמית בעיירה גיסבורן (Gisborne) משלימה את התמונה לחווית טעמים מושלמת.

גיסבורן, העשירה בהיסטוריה, היא המקום הראשון בניו זילנד שקפטן ג'יימס קוק, מגלה הארצות הבריטי, הגיע אליו.
כמו כן, זוהי גם העיר הראשונה בכל העולם שמקבלת את קרני השמש של יום חדש.
השילוב בין שעות ארוכות של שמש גבוהה, נופים ירוקים, היסטוריה מרתקת ומגוון סגנונות היין הופכים את גיסבורן ליעד יין מפתה.

השרדונה הוא הזן הדומיננטי באזור גידול זה, וזוכה להצלחה רבה.
עם זאת, מגוון רחב מאוד של זנים אדומים ולבנים נוצר גם בהצלחה.
האדמות בגבעות גיסבורן נתונות לניסויים של יצרניי יין חובבים ומקצועיים, ולעיתים נמצאות מתאימות לזנים ושיבוטים חדשים.

סיורי יין מאורגנים יוצאים מגיסבורן ומעניקים חווית טעימות רחבה ומשובחת.

כרם ענבים בניו זילנד
כרם ענבים בגיסבורן, ניו זילנד

מפרץ הוקס (Hawke's Bay) - בירת היין האדום של ניו זילנד

מפרץ הוקס ממוקם לאורך החוף המזרחי של האי הצפוני של ניו זילנד.

מפרץ הוקס הוא אזור הגידול השני בגודלו בניו זילנד, הכולל 5000 דונם של כרמים ונמצא סביב העיירות הקטנות נאפייר (Napier) והסטינגס (Hastings) וגם בין העתיקים בניו זילנד כולה, עם נטיעות כרמים שהחלו עוד בשנת 1851.

מפרץ הוקס מהווה כ-9 אחוז מתעשיית היין הניו זילנדי ומפורסם בעיקר בזכות יין בורדו בערבוב ייחודי ויינות לבנים ופירותיים.

בזכות מספר רכסי ההרים המגנים עליו מפני הרוחות המערביות והאקלים הימי, הממוזג ושטוף השמש, תנאי גידול הכרמים באזור היין מפרץ הוקס הם אידיאליים.

היינות של מפרץ הוק מפורסמים במיוחד בזכות הערבוב המושלם של קברנה סוביניון ומרלו.
הם מספקים יין עם טעם עשיר, עמוק וארומטי, המבוקשים בכל העולם.

מגוון סיורי טעימות יין יוצאים ממפרץ הוקס ומציעים היצע רחב של יינות בוטיק.

טעימות יין בניו זילנד
טעימות יין במפרץ הוקס, ניו זילנד

וואיראראפה (Wairarapa) - אזור היין הקטן ביותר בניו זילנד

אזור היין וואיראראפה נמצא בדרום האי הצפוני של ניו זילנד.

נסיעה של כשעה בשטח הררי מבירת ניו זילנד, וולינגטון (Wellington), תיקח אותנו אל אזור היין וואיראראפה.
זהו אזור המוגן מפני רוחות וגשמים עזים בזכות רכס רמוטאקה (Remutaka Range) ויער פקוראטהי (Pakuratahi Forest) .

זהו המקום הראשון בו נטעו כרמי ענבים מסוג פינו נואר וכיום, הכרמים העתיקים ביותר של פינו נואר בניו זילנד נמצאים באזור וואיראראפה.
בזכות העובדה שאזור וואיראראפה הוא מקום קריר מאוד, אך גם יבש, ייצור יין מזן פינו נואר הוא קל יחסית ולכן גם הפופולרי ביותר כאן.

בנוסף לכך, זהו אזור היין הקטן ביותר בניו זילנד , המהווה רק אחוז אחד מתעשיית היין בניו זילנד.
יותר מ-60 יקבים שונים נמצאים באזור גידול זה והביקור באזור זה יאפשר חוויה אישית וייחודית.
רוב יקבי הבוטיק מתקבצים סביב העיירה מרטינבורו (Martinborough), מה שמקל על הביקור וגם מעיד על העדפת האיכות על פני הכמות.

גם כאן הזן השולט הוא הפינו נואר האדום, שמייצר יינות בעלי גוף מלא ועמוק.

בוואיראראפה אין סיורי יין מאורגנים היות והאזור קטן מאוד.
לחלופין, ניתן לצאת לטעימות עצמאיות ביקבי בוטיק בעיירה מרטינבורו.
מומלץ לתאם הגעה מראש.

כרם בניו זילנד
כרם באזור וואיראראפה, ניו זילנד

האי הדרומי של ניו זילנד

מרלבורו (Marlborough) - המפורסם והגדול מכולם

חבל מרלבורו שוכן בצפון האי הדרומי של ניו זילנד.

מלבד היופי עוצר הנשימה של האזור, הנחשב לשמשי ביותר בניו זילנד, ישנו מגוון מצוין של יינות בוטיק.
האוויר החודר לאזור דרך הים, מזרים אוויר קריר ששומר על החומציות והסוכר בענבים.

אזור הגידול המרכזי נמצא בקצה הצפוני של האי הדרומי ובמרכז העיירה בלנהיים (Blenheim).
זהו ללא ספק אזור גידול היין הגדול במדינה, המייצר למעלה מ-80 אחוז מהיבול שלו.
חבל מרלבורו מחולק לשלושה תת-אזורים עיקריים: העמקים הדרומיים (Southern Valleys), עמק ווייראו (Wairau Valley) ועמק אוואטרה (Awatere Valley).
עמק ווייראו מהווה 2/3 משטח הכרמים של אזור מלבורו. 
בחבל מייצרים מגוון יינות, ביניהם שרדונה, פינו נואר, ריזלינג ויינות מזני ענבים ארומטיים. 

אזור היין מרלבורו (Marlborough) הוא לא רק הגדול, אלא גם אחד מאזורי היין הפופולריים ביותר של ניו זילנד בעולם, מה ששם את המדינה על מפת היין הבינלאומית. 

חברות מקומיות מציעות סיורי יין יומיים, החל מסיורי תרמילאים ועד טיולי יוקרה פרטיים.
רוב הסיורים יוצאים מבלנהיים או מפיקטון (Picton), עיירת המעבורת הדרומית.
מסביב לתעשיית היין המקומית התפתחו מסעדות, מבשלות בירה ושווקים העוטפים את התוצרת ומאפשרים למטיילים להנות ממזון מגוון ואיכותי.

 

ניו זילנד למטייל
כרמים באזור מרלבורו, ניו זילנד

נלסון (Nelson) - אזור היין הציורי של ניו זילנד

אזור היין של נלסון ממוקם בצפון האי הדרומי של ניו זילנד.

אזור היין של נלסון, הציורי והפוטוגני, נהנה משעות שמש ארוכות, אקלים חופי מוגן ומתון ואדמה פורייה למחצה שמתנקזת באופן טבעי.
האזור מוקף בשלושה רכסי הרים ולכן, הוא מקבל הגנה מפני גשמים עזים, רוחות חזקות ומזג אוויר קריר.
בנוסף, העיר נלסון שוכנת לרגליו של הים הטזמני (Tasman Sea), מה שמקנה אוויר ממוזג ונעים.

נלסון הוא אזור יין בוטיק המייצר פינו נואר, שרדונה, סוביניון בלאן ועוד זני ענבים יוצאי דופן, כמו גם שילוב מרשים של זנים חדשים.

שורשי היין של נלסון, הידועים זמן רב בזכות היבולים והמטעים השופעים באזור, טופחו באמצע שנות ה-1800, כאשר מתיישבים גרמנים נטעו את גפני הענבים הראשונים באזור להפקת יין.
החל משנות ה-70, יצרני יין פורצי דרך הקימו את תעשיית היין המודרנית, המוכרת לנו כיום.

לנלסון יש תרבות אמנותית שופעת ובתי קפה תוססים, ויחד עם היקבים האייקונים בסביבתה, נקבל חוויה שלמה, טעימה וכיפית.
קרבתה היחסית לפארק הלאומי הפופולרי אייבל טזמן (Abel Tasman) מזמנת אליה מטיילים רבים.

בנלסון יש אפשרות לצאת למגוון סיורי טעימות יין, כמו גם טעימות של בירות מקומיות.

יין ניו זילנדי
כרמי יין באי הדרומי, ניו זילנד

צפון קנטרברי (North Canterbury) - לא רק אזור יין

אזור היין של צפון קנטרברי ממוקם בחוף המזרחי של האי הדרומי של ניו זילנד.

אזור צפון קנטרברי משתרע על פני כמעט 200 ק"מ מקו החוף המזרחי של האי הדרומי, עם האלפים הדרומיים המרהיבים של ניו זילנד במערב והאוקיינוס השקט הסוחף במזרח.

האקלים הקריר והיבש ביחד עם שמש טובה ועונת גידול ארוכה יחסית, עוזרים מאוד למגוון רחב של זני ענבים שונים לגדול בשגשוג.
היינות של אזור היין הזה ידועים בטעמם העז, העשיר והפירותי שלהם.

היינות הפופולריים באזור הם פינו נואר אלגנטי ואקספרסיבי ושרדונה ארומטי וריזלינג מרענן.
עם זאת, זנים רבים אחרים נטועים באזור עם תוצאות מצוינות לא פחות.

אזור זה גם ידוע בתוצרת החקלאית שלו כמו ירקות, פירות, מבשלות בירה וגבינות, לכן מומלץ לשלב ביקור בשווקי איכרים ולשלבם עם היקבים המקומיים.

יין ניו זילנדי
עמק יין באזור צפון קנטרברי, ניו זילנד

עמק וויטאקי (Waitaki Valley) - אזור היין הקריר של ניו זילנד

עמק וויטאקי נמצא למרגלות הר קוק, במרכז האי הדרומי של ניו זילנד.

נהר וואיטאקי (Waitaki River) הוא אחד הגדולים בניו זילנד, והוא מנקז את מימיו של ההר הגבוה ביותר של ניו זילנד, הר קוק (Mount Cook).
עמק וואיטאקי מהווה למעשה קישור גיאוגרפי בין מרכז אוטגו לחוף המזרחי של האי הדרומי, הידוע בזכות מערכת נהרות ארוכה המתפתלת מהאלפים הדרומיים לאוקיינוס.

אזור היין של וויטאקי מוקף על ידי האוקיינוס השקט הדרומי הקריר ממזרח והפסגות הגבוהות של האלפים הדרומיים ממערב.
מיקום זה מאפשר לאדמה הייחודית באזור זה ליהנות מקיץ חם ויבש, חורפים קרים וסתיו יבש וארוך.

עם גפנים שנשתלו לראשונה בשנת 2001, זהו אזור יין חדש יחסית, אבל הקרקעות המורכבות שלו משכו קומץ יצרניי יין הרפתקנים.
פינו נואר הוא הזן השולט הנטוע, לצד פינו גרי לבנים ארומטיים וריזלינג.
זהו גידול יין על הקצה – יש מרווח קטן לטעויות עקב האקלים הקריר.

עם זאת, יינות עמק וויטאקי ריגשו את אלו ברי המזל שמצאו אותם, וברור שזה אזור שכדאי לעקוב אחריו בזמן שהפוטנציאל שלו מתגלה.

טיול לניו זילנד
שדות כרמים באזור עמק וויטאקי, ניו זילנד

מרכז אוטגו (Central Otago) - אזור גידול היין הדרומי ביותר בעולם

מחוז אוטגו נמצא בלב ליבו של האי הדרומי של ניו זילנד.

מרכז אוטגו הוא אזור גידול היין הדרומי ביותר בעולם, ושם נרדף לזן היין, פינו נואר, ברמה עולמית. 
נטיעות הכרמים באזור זה החלו בשנת 1864 ולמרות שאזור הגידול במרכז אוטגו מהווה רק 2.5 אחוז מתוצרת היין הניו זילנדי, הוא עתיד להיות מבין איזורי היין הנחשקים ביותר בעולם.

הענבים הגדלים באזור זה אינם מייצרים יינות עדינים, אלא יינות בשלים, עזים ובעלי טעם עמוק.
ליינות אלו אחוזי אלכוהול גבוהים וחומציות גבוהה אף יותר. 

האקלים במרכז אוטגו מאפשר גידול ענבים בזכות ההשפעה הממתנת של מספר נהרות ואגמים באזור.
אזור היין של מרכז אוטגו מאופיין בשטחי גפנים פזורים על טרסות צרות ומדרונות ההרים שלמרגלותיהם פסגות מכוסות שלג. 

הזנים סוביניון בלאן ושרדונה משחקים כאן רק תפקיד משני.
זן הענבים פינו נואר שולט בשל הצורך שלו באקלים קריר והוא משמש לייצור יינות מהטובים בעולם.

ניתן לצאת לסיורי טעימות יין מוואנקה (Wanaka), קווינסטאון (Queenstown), קרומוול (Cromwell) ואלכסנדרה (Alexandra).
מיקום העמק בלב האזור המתויר ביותר בניו זילנד סייע להתפתחות מואצת של סיורים אלו.

יין ניו זילנד
הכניסה למערת היין הגדולה ביותר בניו זילנד, עמק היין Gibbston

סיכום

אזורי היין של ניו זילנד משתרעים על פני 1,100 ק"מ מהצפון הסאב-טרופי עד למרכז אוטגו, ביתם של הכרמים הדרומיים ביותר בעולם.

הכרמים הניו זילנדיים נהנים מההשפעה המתונה של האקלים הימי (אף כרם לא נמצא במרחק של יותר מ-120 ק"מ מהאוקיינוס), משעות שמש ארוכות ולילות קרירים, מלאים ברוחות הים.

רוב אזורי היין נמצאים בקווי החוף המזרחיים של האיים הצפוניים והדרומיים, בצל הגשם של ההרים, כל אחד עם קרקעות ותנאי אקלים ייחודיים משלו. 

הסיבה המרכזית בהצלחת היין הניו זילנדי הוא האקלים הימי הממוזג, התשוקה הבלתי מעורערת של יצרני היין, והאופי הייחודי של כל זן ענבים בנפרד.

ניו זילנד מייצרת רק 1% מהיין בעולם, אך מציעה מגוון מרשים של זנים וסגנונות באיכות גבוהה.
עם זאת ועל אף הטבע המדהים, גיוון הוא שם המשחק בטיול מוצלח.
לכן, נמליץ מאוד להוסיף את אזורי היין האלו אל רשימת המקומות שכדאי להגיע אליהם כשנוסעים אל המדינה היפה בתבל.

משלבים גם אוסטרליה בטיול ולא יכולים בלי יין?
בדקו את מאמר 
"יין באוסטרליה" כדי להכיר את אזורי היין המצוינים של אוסטרליה.

מעוניינים לבנות טיול מותאם אישית שיתמקד במסע אחר תרבות היין? צרו קשר עוד היום דרך דף יצירת הקשר, ונשמח לעמוד לשירותכם בתכנון הטיול!

לראש העמוד

נשארים מעודכנים!

רוצה לקבל המלצות, טיפים ועדכונים לפני כולם?
מומלץ בחום להצטרף לרשימת התפוצה של אתר המטיילים לאוסטרליה וניו זילנד.

אנו נשלח לך את המידע הכי מעודכן שיש!
מבטיחים לא לחפור ;-)

שליחת הטופס מהווה את הסכמתי לקבלת דיוור מאתר ״אוסטרליה וניו-זילנד״