קולינריה בטיול בניו זילנד ואוסטרליה – טבעונות, ללא גלוטן ומה שביניהם

קולינריה בטיול בניו זילנד ואוסטרליה – טבעונות, ללא גלוטן ומה שביניהם

טיול בפסיפיק טיול בפסיפיק

קולינריה בטיול בפסיפיק - מבוא

ניו זילנד ואוסטרליה ידועות בעיקר עקב תעשיית הבשר העשירה שלהן.
אוסטרליה היא יצואנית הבקר השביעית בגודלה בעולם (אם מחשיבים את האיחוד האירופאי כישות אחת) והשנייה בעולם אחרי ארה"ב בצריכת בשר לאדם.
גם ניו זילנד לא נשארת יותר מדי מאחור, ומדורגת במקום השביעי (אגב, ישראל מדורגת רביעית).

אבל לא על בשר באנו לדבר, אלא בדיוק ההפך, על התחליפים והאלטרנטיבות.
קולינריה בטיול לא חייבת להיות רק המזון ה"רגיל" שרובנו צורכים, אלא גם מזון שמופק בדרכים וגישות שונות.

אין כוונה במאמר זה להשוות בין גישות ולקבוע מה טוב יותר, אלא לתת כלים וידע למטיילים שבחרו בגישה שלהם.

במאמר זה נתמקד גם במוצרים ללא גלוטן ובמוצרים ללא לקטוז (או עם כמות קטנה), שכן המודעות לצליאק ולרגישות ללקטוז עלתה מאוד בשנים האחרונות.

קולינריה בטיול היא ללא ספק מרכיב חשוב בהוויית הטיול.
כאשר ישנן מגבלות או התאמות שנדרשות כדי לטייל ללא חריגה מהתפריט הקולינרי, הקולינריה בטיול חייבת להיות מבוססת על מקורות המידע המאפשרים למצוא את המזון המתאים ובקלות.

נתרכז בשלוש שאלות עיקריות:

1. היכן ניתן לרכוש מזון מתאים?
2. האם יש סימונים מיוחדים למזון?
3. טיפים לטיול של מטייל עם רגישות/הגבלות מזון.

 

צמחונות

היכן ניתן לרכוש מזון מתאים?

צמחונות היא מזמן מיינסטרים בחברה המערבית.
מטיילים שבוחרים לא לצרוך בשר, מכל סיבה שהיא, יכולים ליהנות ממדפים גדושים בכל טוב ומבחר עצום של מוצרים.

למעשה, גם קרניבורים לעיתים בוחרים לאכול ארוחות צמחוניות וגם שומרי כשרות מעדיפים להתבסס על ארוחות צמחוניות כדי להימנע מבעיות כשרות.
זאת מזמן לא בעיה לבסס את התפריט על מאכלים שאינם בשר (והרשימה ארוכה מאוד).

יתרה מכך, וזאת מבלי להיכנס לתוככי הצמחונות, ניתן לרכוש חלב או גבינות היישר מהמגדלים, שמאפשרים להגיע ולמלא את הכלים הרב-פעמיים בתוצרם.

מסעדות צמחוניות קיימות בשפע, ובכל מסעדה יש אפשרויות צמחוניות.
רשת מוכרת בניו זילנד נקראת Kai Whakapai ובה מגוון מוצרים צמחוניים.


גם באיים הפסיפיים ניתן לבסס את התפריט על בסיס צמחוני.
אמנם בשר הוא מרכיב עיקרי בארוחה המסורתית (יכול להיות נזיד בשר או מנה המשלבת עוף/בקר/חזיר), אך מגוון האפשרויות רחב מספיק כדי להסתדר גם בלי.
לא ניתן לחלק את התפלגות הכפרים המקומיים שיש בהם או אין בהם אפשרויות קולינריות מגוונות, אך באופן כללי ניתן לומר שאפשר להסתדר.

האם יש סימונים מיוחדים למזון?

אין סימונים מיוחדים לאוכל צמחוני ברשתות המזון.
במסעדות בד"כ יופיע סימון ליד מנה צמחונית.

טיפים למטייל צמחוני

1. ניתן ואף מומלץ להגיע לשווקי סופ"ש ושווקי איכרים המתקיימים בעיירות הקטנות ולרכוש את התוצרת המקומית ישירות מהמגדל, בין אם גבינות, ירקות ופירות וממרחים שונים.

2. ירקות ופירות אינם זולים כל כך בפסיפיק, ולכן מומלץ לנסות ולבסס את הצריכה עם היגיון כלכלי.

3. גוגל הוא אחלה אופציה למציאת מסעדות במהירות – כל מה שצריך לעשות הוא לרשום "Vegetarian Restaurant" וכל המסעדות באזור יופיעו.
פשוט כמו למצוא תחנת דלק או תחנת רכבת.

4. ניתן לרכוש ביצי חופש, פירות וירקות היישר מהמגדל.
בשולי הדרכים ישנן תיבות עם המוצרים (בדרך כלל יהיה שלט כמה מאות מטרים לפני).
משאירים את הסכום המבוקש ולוקחים את הכמות המוצעת (בדרך כלל יהיה כבר ארוז).

טיול בניו זילנד

רגישות ללקטוז (מוצרי חלב)

היכן ניתן לרכוש מזון מתאים?

ברשתות המזון הגדולות ניתן למצוא מוצרים דלי-לקטוז לטובת אלו שפחות אוהבים תחליפי חלב (סויה, שקדים וכדומה).
בניו זילנד, הסופר עם המבחר הגדול ביותר לרגישים ללקטוז הוא Countdown.
חלב סויה זמין גם במקומות קטנים יותר, ואף ניתן להשיגו בתחנות דלק.
באוסטרליה, גם במקומות מרוחקים, יש מודעות גבוהה לרגישות ללקטוז, ובכל רשתות המזון ניתן למצוא תחליפים ובמחירים סבירים.

במסעדות תמיד קיימת האופציה להזמין משקאות על בסיס חלב תחליפי, אך המבחר משתנה בהתאם לסוג המקום ומיקומו.
המודעות לרגישות ללקטוז גבוהה מאוד ולכן לא צפויה בעיה ממשית למטיילים רגישים.

באיי הפסיפיק השונים, כמו בשאר התחומים, המודעות נמוכה יותר אך גם שם ניתן למצוא את התחליפים הראויים, בייחוד בריכוזי התיירים.
בכפרים המרוחקים, שם כל המזון מגיע ישירות מהחי והצומח, אין סינון או תחליפים ויש להסתמך על מה שקיים.

האם יש סימונים מיוחדים למזון?

אין סימונים מיוחדים אך לא קשה להבחין כאשר מדובר במוצר דל/נטול.

חלב סויה נמצא לפעמים במדפים שונים מאשר החלב הרגיל ולאו דווקא בסמוך למוצרי החלב הסטנדרטיים.

טיפים למטייל הרגיש ללקטוז

1. מומלץ להגיע עם כדורי לקטזין כבר מישראל, אם כי ניתן לרכוש גם בניו זילנד ובאוסטרליה.
הם יאפשרו לצרוך מוצרי חלב ללא חשש.

2. למעט חלב סויה, כדאי לרכוש מוצרי חלב תחליפיים ברשתות הגדולות ולא להסתמך על רשתות קטנות במקומות לא מתוירים, על אף שקיים היצע.

3. רצוי לבקש במסעדות תחליפי מזון, והמודעות בנושא הינה גבוהה.

קולינריה בטיול

רגישות לגלוטן (צליאק)

היכן ניתן לרכוש מזון מתאים?

בכל הסופרים הגדולים יש מענה טוב מאוד, עם היצע מוצרים גדול ואיכותי.
למעשה, בכל סופר יש התייחסות שונה (וחיובית) לנושא הצליאק – למשל, ב-Pak N Save, רשת הסופרמרקטים המובילה בניו זילנד, או ב-Coles, רשת הסופרמרקטים המובילה באוסטרליה, יש מחלקה נפרדת למוצרים ללא גלוטן ובה מרוכזים כל המוצרים לנוחיות הקונים.
בסופרים הקטנים, מטבע הדברים, המבחר מצומצם יותר, אך ישנה התייחסות לנושא והמודעות גבוהה.

אפרופו מודעות, ישנה מודעת נרחבת מאוד לאלרגיות שונות, ולצליאק בפרט.
גם במסעדות יש אפשרויות מגוונות לבעלי רגישות, ואין בעיה למצוא את המנה המתאימה בכל מקום.
הצוותים במסעדות עוברים תדריכים והסברים לגבי מורכבות הרגישויות (באופן כללי) ומונחים להציע ללקוחות אלטרנטיבות מותאמות.

ניתן לומר שהמודעות באוסטרליה ובניו זילנד גבוהה מאוד ושתיהן ממש "גן עדן לחולי צליאק".

לעומת זאת, באיים המצב שונה.
באיי קוק, המודעות לרגישות לצליאק נמוכה מאוד ויש להיערך לכך.
מרבית המוצרים מיובאים מניו זילנד וכמו כן אינם מסומנים.
בפיג'י, המודעות המקומית אינה גבוהה, אך בריזורטים, הרגילים לקבל אורחים ותיירים מכל העולם, המודעות גבוהה מאוד.
כל מנה שקיימת בתפריט יכולה לעבור התאמה למנה ללא גלוטן, מה שמעניק גמישות והיצע גבוה מהמטבח המקומי (ארוחות בריזורט עולות 50$ אמריקאי בממוצע ליום, כך שזהו גם היבט כלכלי חשוב).

האם יש סימונים מיוחדים למזון?

בוודאי.
כאמור, בחלק מרשתות המזון הגדולות יש מדפים נפרדים, אך גם במסעדות וגם על המוצרים עצמם יש סימון ברור לפיו המוצר אינו מכיל גלוטן ובטוח לשימוש.

טיפים למטייל הרגיש לגלוטן

1. רצוי לערוך את מרבית הקניות בסופרים הגדולים ובמקומות המרכזיים, שם ניתן למצוא את ההיצע הגדול ביותר, ולא להסתמך על ההיצע בעיירות קטנות ומרוחקות.
בנוסף (אם כי די מובן מאליו), המודעות הגבוהה מאפשרת להרגיש בנוח גם כשאוכלים בחוץ, ולכן זה לגמרי טבעי לשאול את המלצר/מוכר האם יש מנות ללא גלוטן ולצפות לתשובה עניינית ואינפורמטיבית.

2. כשיוצאים לסיור או פעילות מאורגנת, חשוב מאוד לעדכן את מפעילי הפעילות לגבי הרגישות לגלוטן.
במרבית הסיורים, ניתן לדאוג לארוחה מותאמת לרגישים לגלוטן וללא עלות נוספת.

3. כשמגיעים לאיים, מומלץ לבדוק מראש את המוצרים הזמינים ברשתות המזון (רובם יהיו גם בניו זילנד ואוסטרליה) ולהכיר את האריזות שלהם כדי שניתן יהיה לקנות אותם ללא התלבטות, ולא לבנות על העזרה של המוכרים, שאינם מודעים לסיכונים.
כדאי לרכוש מוצרים כבר באוסטרליה או בניו זילנד (לזכור שאסור להכניס פירות וירקות לאיים) ולא לבנות על ההיצע המוגבל שבאיים.

4. כדאי להתבסס על בישול עצמי באיים (כאשר לא מדובר בשהייה בריזורטים), ובכך למזער את הסיכון למוצרים ומנות לא מפוקחות שעלולות ליצור בעיות בריאותיות, שלא בטוח שיימצא להן טיפול הולם בבתי החולים או המרפאות המקומיות.

קולינריה אלטרנטיבית

טבעונות

היכן ניתן לרכוש מזון מתאים?

אוכל טבעוני זמין ללא שום בעיה בכל רשתות המזון, גדולות וקטנות כאחד.
הוא קיים בערים הגדולות בשפע, הן באוסטרליה והן בניו זילנד.
קטניות ודגנים זמינים ברוב המקומות, אך לא באותה זמינות כמו בישראל.

ישנן רשתות המוכרות רק אוכל טבעוני וצמחוני, דוגמת Bin Inn בניו זילנד, אך גם ברשתות הגדולות ישנה מודעות גבוהה לטבעונות, ולא רק בהיבט של בשר וגבינות – תבלינים, שקדים ופיצוחים, סילאן, ממרחים וכדומה.

למעשה, כיום ניתן להתבסס על תפריט טבעוני לגמרי ללא שום בעיה – ירקות ופירות (מחירים זהים ברוב המקרים אך לפעמים יותר יקרים/זולים מישראל, תלוי איפה ומה), מנה עיקרית יכולה להיעשות באמצעות מגוון עצום של מוצרים ולכל סוגי הארוחות – יוגורט טבעוני, שוקולד טבעוני, תחליפים לכל סוג בשר או גבינה וכמובן סושי, פלאפל או סנדוויץ' טבעוני.

עם זאת, במקומות מרוחקים יותר, ישנו אתגר מסוים, תלוי דרישות קולינריות.
באזורים אלו, מסתמכים לעיתים על סופר אחד או שניים וסביר שהמבחר הטבעוני בהם יהיה מצומצם משמעותית.
ירקות ופירות כמובן זמינים בכל מקום, אך תחליפי בשר, עוף, גבינות וכדומה עלולים להיות מצומצמים ואף קשים להשגה.
יש לקחת זאת בחשבון כשמתכננים לעבור למקום מרוחק לתקופה ארוכה, ובייחוד כשמתכננים לעבוד בחווה או לעשות טיול מתגלגל (Road Trip) שלא באזורים המיושבים.

כשאוכלים בחוץ, המקום "הבטוח" ביותר הוא המסעדות ההודיות, שם מוגשות מנות רבות על בסיס טבעוני, כיאה למטבח ההודי שאינו דוגל במוצרים מן החי (על אף שגם מנות כאלו קיימות).
גם רשתות מוכרות מציעות אוכל טבעוני, דוגמת Subway, Lord of the fries או אפילו Hungry Jack (המקבילה של בורגר קינג), שמציעה המבורגר טבעוני.

האפליקציה Happy Cow היא מורה הנבוכים של כל טבעוני ובעזרתה ניתן למצוא כל מסעדה או חנות טבעונית ברדיוס הקרוב למיקומכם, גם במקומות הנידחים ביותר, ולחסוך המון זמן וציפורניים לכסיסה.

באיי הפסיפיק התפריט אינו בשרי כמו באוסטרליה וניו זילנד, שידועות בשל הבקר והכבשים, אלא יותר על בסיס דגים.
גם במקרה זה, ניתן להוריד את הדג מהתפריט ולהסתמך בעיקר על ירקות, פירות וקטניות.

המודעות לא גבוהה כמו במדינות הגדולות, אך במקרים רבים ניתן לבקש מהם להסיר את המוצרים הבעייתיים מהמנה ללא שום צורך בהסברים נוספים.

האם יש סימונים מיוחדים למזון?

ברשתות המזון ניתן למצוא סימון של V על מוצרים טבעוניים.
באותן רשתות, ניתן למצוא את המדף "הבריא", ובו מוצרים טבעוניים רבים.
במסעדות יהיה בדרך כלל סימן של עלה בתפריט כשהמנה טבעונית.

טיפים למטייל הטבעוני

1. האפליקציה Happy Cow היא מורה הנבוכים של כל טבעוני ובעזרתה ניתן למצוא כל מסעדה או חנות טבעונית ברדיוס הקרוב למיקומכם, גם במקומות הנידחים ביותר, ולחסוך המון זמן וציפורניים לכסיסה.

2. כשמגיעים לאיי הפסיפיק או לאזורים פחות מיושבים באוסטרליה/ניו זילנד או כאשר מגיעים למקום מסוים שאינו עיר גדולה לתקופה ארוכה, כדאי לבדוק את ההיצע הטבעוני ברשתות המזון ובמסעדות הסמוכות.
על אף שבד"כ לא תיווצר בעיה מיוחדת, ההיצע עלול להיות נמוך יותר מאשר בערים הגדולות (והגיוני שכך) ולכן כדאי להיערך לכך מראש.

3. חשוב לבדוק את המרכיבים גם אם מדובר באוכל טבעוני למראית עין.
במוצרים מסוימים עלולים להיות חומרים מייצבים (לדוגמה, בגבינה צהובה) שמופקים משומן חי.

4. כדאי לרכוש מוצרים כבר באוסטרליה או בניו זילנד (לזכור שאסור להכניס פירות וירקות לאיים) ולא לבנות על ההיצע המוגבל שבאיים.

5. כשיוצאים לסיור או פעילות מאורגנת, חשוב מאוד לעדכן את מפעילי הפעילות לגבי העדפות קולינריות.
בכל הסיורים ניתן להתבסס על תפריט צמחוני, ובחלקם גם על טבעוני.

6. במידה ויש בעיה עם שימוש חוזר בכלים שבושלו בהם מוצרים מן החי, כדאי להגיע עם כלים נפרדים.
בהוסטלים אין הפרדה במטבחים, ולכן לא תהיה אפשרות לבשל על כלים "חדשים" אלא אם הם נרכשו עצמאית.

7. ניתן לרכוש פירות וירקות היישר מהמגדל.
בשולי הדרכים ישנן תיבות עם המוצרים (בדרך כלל יהיה שלט כמה מאות מטרים לפני).
משאירים את הסכום המבוקש ולוקחים את הכמות המוצעת (בדרך כלל יהיה כבר ארוז).

8. ישנם מטיילים הבוחרים בטבעונות על מנת שלא לאכול מוצרים מן החי, אך לא שמים לב למשמעויות התזונתיות שכרוכות במעבר לתפריט שונה.
נתון זה מודגש מכיוון שלעיתים הטיול הוא גורם מזרז לשינוי בהרגלי הצריכה והחיים ("בטיול אני לא מעשן, בטיול אני לא אוכל בשר, בטיול אני לא נוגע במתוקים")
כדאי להתייעץ עם תזונאי או נטורופת מוסמכים כדי שיוכלו לסייע בבניית תפריט נכון ומותאם.

קולינריה בטיול

סוכרת

היכן ניתן לרכוש מזון מתאים?

אין שום בעיה למצוא אוכל המתאים לסוכרתיים בכל רשת מזון שהיא, ללא קשר למיקום.

עם זאת, חשוב להגיע עם תפריט מותאם ע"י תזונאי המתחשב בהיצע (הגדול) שיש בפסיפיק.
על אחת כמה וכמה, כשמטיילים באיי הפסיפיק (למעט הריזורטים, שם ניתן לבקש מהשף להתאים את המנות), חשוב מאוד להיות מודעים לאפשרויות התזונתיות.

האם יש סימונים מיוחדים למזון?

אין סימון מיוחד לאוכל המיועד לסוכרתיים.
יתרה מכך, עדיף לא להסתמך על התווית אלא לוודא מראש את המאכלים הנחוצים באמצעות התפריט המותאם.

טיפים למטייל הסוכרתי

1. חשוב לדאוג לביטוח הרפואי המקיף ביותר, הכולל אשפוז, חילוץ והטסה.

2. רצוי לאסוף כמה שיותר אינסולין מראש מכיוון שקופות החולים בישראל לא מספקות אינסולין בכמות של יותר משלושה חודשים.
באישור חריג אפשר לקבל לארבעה חודשים אך כשמטיילים לתקופה ארוכה, זה עלול שלא להספיק.
לבוא עם מרשם לא בהכרח פותר את הבעיה כי המחירים מטורפים.

3. מומלץ לרכוש תיק קירור של חברת Preview.
אחרת, חשוב לדאוג לצידנית עם קרח/קרחומים/מקרר קטן ברכב.

4. כשיוצאים לסיור או פעילות מאורגנת, חשוב מאוד לעדכן את מפעילי הפעילות לגבי העדפות קולינריות מותאמות.
יש לוודא כי הם יודעים מה לעשות במקרה שנדרש פינוי.

5. כשיוצאים לטבע, חשוב לקחת שפופרות גלוקוז (נוזל או מוצק)/מנטוס במקרים של ירידת סוכר.

קולינריה בטיול

סיכום

נתחיל בגילוי נאות קטן – כותב המאמר אינו טבעוני, צמחוני, אינו רגיש ללקטוז או גלוטן ובאופן כללי אוכל כל מה שבא לו.

עם זאת, בעולם, ובין מטיילים בפסיפיק בפרט, יש לא מעט כאלו שעונים על אחת ההגדרות שלעיל וזקוקים למידע חשוב ונחוץ עבורם לפני הטיול.

זוהי הזדמנות להודות לכל מי שסייע בכתיבת המאמר:
ליהי ביר, עפרי גילה, דולב אלעזר, שירלי קבס-גיאת, יובל שפירא, מעיין רוז, רעיה ויי, מיכל שוב, תמי סגל, מאיה שוחמי, גאיה בלורי, עומר גרדי, עדן דנקר ועמית עשהאל.
אם מישהו נשכח מאחור, זה לגמרי בשוגג.

סביר להניח שיש עוד נושאים שניתן לדבר עליהם במונחי קולינריה אלטרנטיבית או קולינריה בריאותית, ובהחלט רצוי ליצור עמנו קשר על מנת שנוכל להוסיפם למאמר לטובת הכלל.

חשוב לסכם ולומר שאוסטרליה וניו זילנד הן בהחלט מקומות פרוגרסיביים שמכילים את כל האפשרויות הקולינריות האלטרנטיביות למי שחפץ בכך.
קולינריה בטיול באוסטרליה וניו זילנד יכולה לקבל חיזוקים ומשמעויות רחבות בדרכים שונות ומגוונות.

האיים הפסיפיים, לעומת זאת, עדיין שמרנים יותר, אולי עקב חוסר מודעות, ולכן כדאי להיערך לשהות בהם מראש בהיבט הקולינרי.

העדפות קולינריות

צרו עימנו קשר ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    לראש העמוד