הבלוג שלנו

יין באוסטרליה - הקדמה

אוסטרליה מפורסמת מהמון סיבות: שוניות אלמוגים מרהיבות, מדבר פראי ועצום, חופי גלישה עם גלים שהם חלום עבור כל גולש ממוצע ועוד ועוד.

אנחנו בישראל לעיתים נוטים להיות קצת פרובינציאליים, או להסתמך על מה שקרוב, ולכן מפספסים תחום שבו אוסטרליה נחשבת לשם דבר עולמי: יין.
אנו צורכים בעיקר יינות שמגיעים מצרפת או איטליה, או תוצרת מקומית, שהיא איכותית מאוד בעצמה.
למען האמת, זו לא אשמתו של "הצרכן הקטן", אלא סדרי עדיפויות כלכליים של תעשיית היין האוסטרלית, שתעדיף לשווק את תוצרתה לאיחוד האירופאי או לארה"ב, קנדה, ניו זילנד ומדינות מזרח אסיה.

במאמר זה נסקור מספר אזורי יין פופולריים באוסטרליה.
נדבר על האקלים, על מספר יקבים מומלצים, על הזנים המובילים ונשאיר פתח לסקרנות.
כותב המאמר אינו יינן, מקצוע מכובד בפני עצמו, ולכן הסקירה תהיה בעיני המתבונן ולא חוות דעת מקצועית.

תעשיית היין באוסטרליה - רקע והיסטוריה

אוסטרליה נחשבת לאחת מיצואניות היין הגדולות בעולם ומדורגת קבע בעשירייה הראשונה.
מדי שנה מופקים בין 800 מיליון ל-1.3 מיליארד ליטרים שמיועדים לייצוא.
כמות היין המופקת לשימוש עצמי באוסטרליה הינה סביב 500 מיליון ליטרים בשנה, או בחישוב מהיר – 20 ליטרים לאדם לשנה.

היין באוסטרליה מופק כמעט בכל מדינה, ובסה"כ ישנם 60 אזורי יין שמתפרשים על שטח כולל של 1.6 מיליארד מטר רבוע! (לצורך ההשוואה, מדובר בשטח ששווה ל-5% משטחה הכולל של ישראל).
למעשה, בהתחשב באופי השטח באוסטרליה, שכולל בעיקר מדבר, רוב אזורי היין הם בחלקה הדרומי של היבשת, שם האקלים נוח יותר לגידול יין.

יין החל להיות מיוצר באוסטרליה בסוף המאה ה-18, עם הגעתם של ראשוני המתיישבים הבריטיים לסידני.
התעשייה התרכזה בעיקר בניו סאות' וויילס, דרום אוסטרליה ו-ויקטוריה, ובהמשך התרחבה למדינות נוספות דוגמת טזמניה ומערב אוסטרליה.

עד סוף המאה ה-19 היין האוסטרלי התפרסם בכל העולם, והשתתף דרך קבע בתחרויות ותערוכות באירופה, ששלטה באופן כמעט מוחלט בתעשייה העולמית.
עם זאת, בשלהי מאה זו, התפשטה בעולם כנימת עלה בשם פילוקסרה (Phylloxera), שהרסה את תעשיית היין האוסטרלית כמעט לחלוטין.

רק כעבור מאה לערך, הצליחה להשתקם תעשיית היין באוסטרליה ולחזור למעמדה העולמי.
מאמצע המאה ה-20 (בזמן שהתגברו על הכנימה) ועד לסופה, גדל מספר הבקבוקים המיוצרים באוסטרליה ממיליון ל-85 מיליון.
כיום, כאמור, המגמה נמשכת וכמויות הייצור רק עולות ועולות.

אוסטרליה
כרמים ב-Yarra Valley - חוויה מדהימה לכל חובב יין

השפעת האקלים על גידול היין באוסטרליה

יין גדל בתנאים מסוימים שמאפשרים את הפקתו בצורה המיטבית.
ישנה סיבה מאוד ברורה מדוע צרפת ואיטליה נחשבות ליצרניות יין מפורסמות ומוכרות ואילו מדינות סקנדינביה לא, והיא האקלים.
עכשיו נחזור לאוסטרליה.

מדינות הדרום (ניו סאות' וויילס, ויקטוריה, דרום אוסטרליה והחלק הדרומי של מערב אוסטרליה) נמצאות באזור אקלים שמזכיר את אקלים דרום הים התיכון.
במונחים גאוגרפיים – לחות גבוהה, טמפרטורות נוחות וסביבה טופוגרפית שמאפשרת את גידול הגפנים בצורה המיטבית.
לעומת זאת, במדבר או במדינות הצפון (קווינסלנד, הטריטוריה הצפונית וצפון-מערב אוסטרליה) תנאי הגידול פחות אידיאליים, ולכן כמעט ולא ניתן למצוא בהן אזורי יין.
טזמניה, האחות הקטנה של מדינות הפדרציה, מייצרת יין בהיקפים קטנים יותר, אך ישנה מגמה להעביר את הייצור דווקא אליה, שכן תנאי האקלים בה אידיאליים מאשר מדינות הדרום, שסובלות בעיקר בחודשי הקיץ.

טמפרטורות נוחות באוסטרליה הן מושג מטעה מעט.
הן יכולות להיות מאוד לא נוחות.
בקיץ האוסטרלי, הטמפרטורה יכולה לעבור בקלות את 40 מעלות, ולעיתים לתקופות ארוכות.
זהו בוודאי לא תנאי גידול אידיאליים עבור היין, אך מצד שני, מאלץ את מגדלי היין לחשוב מחוץ לקופסה.

ראשית, בעלי היקבים שתלו ופיתחו זנים שמסוגלים לעמוד בתנאי החום.
שנית, הענבים מבשילים מהר יותר ולכן עונת הבציר מוקדמת יותר ומהירה יותר.
זה כמובן מאלץ את המגדלים לפעול מהר ולא להיות שאננים, אחרת כל התוצרת עלולה להיזרק לשווא.
גם תקופת השיווק של היין באוסטרליה משתנה בהתאם, וגורמת לשינויים בהרגלי הצריכה ובייצוא.

במקביל, משנים המגדלים את זני היין, ובוחרים בזנים עמידים יותר לתנאי האקלים המקומיים.
הבעיה בזנים אלו שהם פחות מוכרים בעולם, ונדרש שינוי תפיסתי מהגישה המסורתית ומהזנים שכולנו מכירים.
על אף שיש בעולם כ-1000 זני יין, תעשיית היין מתבססת בעיקר על 12 מהם, והצרכן לא ימהר להחליף את הזן האהוב והוותיק בזן צעיר ואלמוני.

ההתחממות הגלובלית היא בעיה שלא רק אוסטרליה מתמודדת איתה, ומעניין יהיה לעקוב ולראות מה יהיו הצעדים שינקטו וכיצד ישפיעו על תעשיית היין.

איפה מייצרים יין באוסטרליה?

כאמור, במאמר זה נתמקד בעיקר במדינות דרום היבשת ונציג בין אזור לשלושה בכל מדינה.

ניו סאות' וויילס (New South Wales)

Hunter Valley

עמק היין המפורסם ביותר בניו סאות' וויילס שוכן כשעה וחצי נסיעה מצפון לסידני, העיר הגדולה באוסטרליה.
העיר הקרובה ביותר לעמק היא ניוקאסל (Newcastle), השוכנת על קו החוף המזרחי.

הזנים הפופולריים בעמק הם סמיון, שיראז, שרדונה, וורדחו וקברנה סוביניון.
האקלים באזור עלול להיות קיצוני, ולצד כמות משקעים רבה, הטמפרטורות עלולות להאמיר ל-40-45 מעלות בקיץ.
עקב קרבתו לאוקיינוס (רק כמה עשרות ק"מ), הלחות גבוהה מאוד.
הזנים מגודלים גם בחלקו התחתון וגם בחלקו העליון של העמק, לפי רמת רגישותם, שכן האקלים בהם שונה, על אף קרבתם היחסית.
תקופת הבציר ב-Hunter Valley היא בחודשי הקיץ, דצמבר-פברואר, ונחשבת לזמן הטוב ביותר לבקר בעמק.

באזור כ-150 יקבים, המרוכזים באזור Hunter Valley Gradens, גנים יפהפיים המפוסלים באופן מרשים ומהווים חלק מקומפלקס הכולל יקבים, מסעדות ומרכז מבקרים.
ניתן לבקר במרבית היקבים ולטעום יינות בעלות סמלית של 5$-20$ (העלות הסטנדרטית במרבית אוסטרליה).
אם תרצו לבקר ולשתות מבלי לדאוג, ניתן להזמין סיור יומי/דו-יומי מסידני המשלב ביקור ביקבים וטיול באזור.

אוסטרליה
כרמים ב-Hunter Valley - אזור היין הראשון באוסטרליה

ויקטוריה (Victoria)

ויקטוריה, הנחשבת למדינה הדרומית ביותר ביבשת (לא כולל טזמניה, שהיא אי נפרד), היא כר פורה לייצור יין.
בתחומה אזורי יין רבים המתפרשים על שטחים עצומים.

Grampians National Park

הפארק הלאומי גרמפיאנס מוכר למרבית המטיילים עקב נופיו המרשימים ומסלולי ההליכה שבו.
מה שרובכם כנראה לא ידעתם, הוא שזהו גם אזור יין מוביל, ובתחומיו יקבים רבים.
הפארק הלאומי שוכן כשעתיים וחצי ממערב למלבורן, העיר השנייה בגודלה באוסטרליה.

הזנים האדומים פופולריים מאוד באזור זה, בניגוד למרבית אזורי היין האחרים, וזה לאור האקלים הנוח בו, שנחשב לקר יותר ביחס למקומות אחרים בהם מגדלים יין באוסטרליה.
יין החל להיות מיוצר בגרמפיאנס במחצית השנייה של המאה ה-19.
בנוסף ליין האדום, גם יין מבעבע נחשב לפופולרי בגרמפיאנס, והוא צבר מוניטין רב בגידולו.

כיום מתקיימים פסטיבלים ואירועים שנתיים, המושכים אליהם מגדלים וחובבי יין מכל אוסטרליה.
ניתן להגיע לסיורי יין באמצעות טיולים בני 1-3 ימים היוצאים ממלבורן.

יין באוסטרליה
הפארק הלאומי Grampians - שילוב של טבע ויין

Mornington Peninsula

חצי האי מורנינגטון שוכן כשעה נסיעה מדרום למלבורן.
זהו למעשה אזור הנופש האהוב על תושבי העיר, שבאים ליהנות מחופיו של חצי האי ומהשפע הקולינרי שלו, שמושפע בין השאר מיין וגבינות.

הזנים הפופולריים בחצי האי הם הפינו נואר האדום, והשרדונה והפינו גריג'ו הלבנים.
הטופוגרפיה של חצי האי מגוונת, ולצד חופי ים בגובה נמוך, ניתן למצוא גם גבעות שמתנשאות לגובה של עד 250 מטרים מעל פני הים.
נתונים אלו מאפשרים גידול מגוון של זני יין, הן אדומים והן לבנים, ומעניקים טעמים עשירים (ונוף יפהפה).

בחצי האי ניתן למצוא יקבים בגדלים שונים ועם אווירה מאוד ביתית.
סיורים יומיים יוצאים ממלבורן ומאפשרים לחוות את חצי האי והיקבים שבו ללא צורך ברכב.

יין באוסטרליה
הביקור ביקבים כולל גם את חוויית הנוף שנמצא בחצר האחורית

Yarra Valley

עמק היין Yarra הוא עמק היין המוכר ביותר במדינת ויקטוריה.
הוא שוכן כ-45 דקות נסיעה מצפון למלבורן, ומושך אליו כ-3 מיליון מבקרים בשנה.
בדומה לחצי האי מורנינגטון, גם עמק יארה מתאפיין בטופוגרפיה מגוונת, המאפשרת ייצור יינות שונים ומעניינים.
האזור מתאפיין בגשמים רבים, וכמות המשקעים היא בין 750-950 מ"מ בשנה.
זהו עמק היין הראשון בויקטוריה, והיקב הראשון הוקם בו ב-1838.

העמק מוכר בזכות השרדונה שלו, אך גם הפינו נואר האדום והיין המבעבע פופולריים.
טעמיו העשירים של השרדונה זכו למוניטין עולמי, ובשנת 2012 זכה בשלושה פרסים בינלאומיים.

בשנת 2009 סבל העמק משריפות ענק, שגרמו למותם של כ-175 בני אדם.
כ-5% משטח העמק נשרף כליל, ותעשיית היין נפגעה קשות.
גם יקבים וכרמים שלא נפגעו ישירות, סבלו מאיכות ירודה עקב העשן והמזהמים שנפלטו לאוויר.

סיורים יומיים יוצאים ממלבורן, ובנוסף ליקבים, ניתן ליהנות מגבינות ותוצרת חקלאית אורגנית.

טיול לאוסטרליה
Yarra Valley - שלושה מיליון מבקרים בשנה.

דרום אוסטרליה (South Australia)

דרום אוסטרליה היא המדינה השנייה בגודלה באוסטרליה בכל מה שקשור לייצור יין (אחרי ויקטוריה).
יש בה למעלה מ-10 אזורי יין שונים.

McLaren Vale

עמק מקלארן שוכן מדרום לאדלייד, בירת דרום אוסטרליה.
הוא נמצא על אם הדרך מהעיר אל האי קנגרו (Kangaroo Island).
היקב הראשון בתחומו הוקם ב-1839, וכיום ניתן למצוא בו כ-90 יקבים שונים.
סמיכותו לים יוצרת לחות רבה וכמות המשקעים בו נעה בין 550-700 מ"מ בשנה.
הוא נמצא בשטח מישורי ולכן שינויי האקלים משפיעים עליו בצורה מינורית.

העמק נודע בעיקר בשל הזנים האדומים שלו, דוגמת שיראז, גרינצ'ה, קברנה סוביניון ומורוורדה.
גם יינות לבנים ניתן למצוא בשפע, אך מזנים פחות מוכרים דוגמת פיאנו, וורמנטינו וגרינצ'ה בלאן.
השיראז, הזן הפופולרי ביותר בעמק, מיוחד מאוד, וטעמו פירותי ואף שוקולדי.
תקופות הבציר משתנות מזן לזן ומאפשרות קיום תעשיית יין משגשגת הנפרשת על חודשים רבים.

כאמור, מיקומו האסטרטגי של העמק על הדרך בין האי קנגרו הפופולרי לעיר הגדולה, מאפשר למטיילים רבים לעצור בו על הדרך וליהנות מיקבים, מסעדות מקומיות ושווקי איכרים שבועיים.

ניתן למצוא סיורים המגיעים לעמק, אך מרבית המבקרים בו יעדיפו להסתובב עצמאית וליהנות מהאווירה הייחודית במקום.

יין באוסטרליה
היין מושפע מתנאים טופוגרפיים ומהקרבה לים - McLaren Vale.

Clare Valley

עמק קלייר שוכן מצפון לאדלייד, כשעתיים נסיעה.
זהו אחד העמקים הראשונים בדרום אוסטרליה בהם יוצר יין.
העמק מושפע הן מאקלים ים-תיכוני והן מאקלים סאב-מדברי, ונמצא למעשה בין האוקיינוס לאאוטבק של דרום אוסטרליה.
האזור נחשב לגבוה יחסית, 400-500 מטרים, וכמות המשקעים עומדת על כ-650 מ"מ בשנה.
עקב האקלים הצונן, אחוזי האלכוהול ביינות המופקים נמוך יותר מאזורים אחרים בדרום אוסטרליה.

העמק נודע בשל הזנים הלבנים שלו, בעיקר ריזלינג.
עם זאת, גם הזנים האדומים שלו נחשבים למצוינים, בעיקר קברנה סוביניון, מלבק ושיראז.
כיום יש בעמק כ-50 יקבים שונים.

היקבים בעמק מתאפיינים באווירה ביתית.
לא פעם ניתן למצוא את מייסד היקב או אחד מבני משפחתו עומד בכניסה ליקב ומסביר בעצמו על ההיסטוריה של המקום ועל תהליך הפקת היין.

ריחוקו של העמק מערים גדולות מוריד מנגישותו, אך מומלץ מאוד לטייל בו עצמאית באמצעות רכב, וליהנות מהאווירה הידידותית והכפרית של המקום.

יין אוסטרליה
היקבים הם לא רק מפעל לייצור יין אלא חוויה קולינרית ותרבותית.

Barossa Valley

בדומה לעמק Yarra שבויקטוריה, גם עמק Barossa נהנה מיתרון הנגישות.
הוא שוכן כ-40 דקות נסיעה מאדלייד, ומחובר אליה באמצעות רשת אוטובוסים בין-עירונית, המאפשרת לכל מבקר להגיע בנוחיות רבה.

עמק Barossa הוא עמק היין הוותיק ביותר בדרום אוסטרליה.
האזור הושפע מאוד דווקא מהגרמנים (ולא מהבריטים, בדומה לרוב אוסטרליה), וניתן לראות זאת בעיקר בצורת המבנים שמאכלסים את היקבים השונים.
העמק מייצר את כמות היין הגדולה ביותר באוסטרליה.

העמק נמצא באזור גבעי יחסית, אך האקלים בו חמים ומאפשר התפתחות זנים אדומים, דוגמת שיראז וקברנה סוביניון.
בעבר זן הריזלינג הלבן היה פופולרי מאוד, אך כיום הוא נדחק לטובת זנים לבנים נוספים דוגמת סמיון, שרדונה וגרינצ'ה.

המוניטין הגדול של העמק משפיע גם על האופי התיירותי והמסחרי של העמק.
העיירות Tanunda ו-Gawler הן המרכזיות בו, ולצד מרכזי מבקרים אינפורמטיביים, ניתן למצוא בהן שבילי אופניים, מסעדות ומקומות לינה המקבלים את פניהם של תיירי המקום.
ניתן להגיע לסיור יומי בעמק באמצעות טיולים מאורגנים היוצאים מאדלייד.

יין באוסטרליה
הכרמים נמצאים ממש על הכביש, ומשרים אווירה פסטורלית ומרגיעה

מערב אוסטרליה (Western Australia)

Margaret River

עמק היין המפורסם ביותר בניו סאות' וויילס שוכן כשעה וחצי נסיעה מצפון לסידני, העיר הגדולה באוסטרליה.
העיר הקרובה ביותר לעמק היא ניוקאסל (Newcastle), השוכנת על קו החוף המזרחי.

הזנים הפופולריים בעמק הם סמיון, שיראז, שרדונה, וורדחו וקברנה סוביניון.
האקלים באזור עלול להיות קיצוני, ולצד כמות משקעים רבה, הטמפרטורות עלולות להאמיר ל-40-45 מעלות בקיץ.
עקב קרבתו לאוקיינוס (רק כמה עשרות ק"מ), הלחות גבוהה מאוד.
הזנים מגודלים גם בחלקו התחתון וגם בחלקו העליון של העמק, לפי רמת רגישותם, שכן האקלים בהם שונה, על אף קרבתם היחסית.
תקופת הבציר ב-Hunter Valley היא בחודשי הקיץ, דצמבר-פברואר, ונחשבת לזמן הטוב ביותר לבקר בעמק.

באזור כ-150 יקבים, המרוכזים באזור Hunter Valley Gradens, גנים יפהפיים המפוסלים באופן מרשים ומהווים חלק מקומפלקס הכולל יקבים, מסעדות ומרכז מבקרים.
ניתן לבקר במרבית היקבים ולטעום יינות בעלות סמלית של 5$-20$ (העלות הסטנדרטית במרבית אוסטרליה).
אם תרצו לבקר ולשתות מבלי לדאוג, ניתן להזמין סיור יומי/דו-יומי מסידני המשלב ביקור ביקבים וטיול באזור.

יין באוסטרליה
חלק מהיקבים ביתיים, והייננים ישמחו לשוחח ולספר על פעילות היקב.

סיכום

במאמר זה נגענו בתמצית אזורי היין באוסטרליה.
גם בעוד 3 מאמרים לא נצליח לכסות את כולם, אבל יש כאן מספיק חומר למחשבה עבור חובבי היין השונים.
זה לא משנה אם אתם מבקרים במזרח או מערב היבשת – תמיד תוכלו למצוא יקב שישמח לקבל אתכם ולכבד אתכם בטעימות מהבציר המקומי.

יין הוא משקה פופולרי מאוד באוסטרליה, ומחיריו הנוחים מאפשרים גם לתרמילאים או לבעלי תקציב מוגבל ליהנות מחוויית השתייה שלו.
חנויות האלכוהול השונות באוסטרליה מציעות בקבוקים במחירים מצחיקים של 8-10$ לבקבוק, ואם החלטתם לתמוך בייצור המקומי, תוכלו לקנות בקבוקים גם ביקבים עצמם.
מרבית היקבים יציעו טעימות על חשבונם במידה ותרכשו בקבוקים.
לצערי, נושא המשלוחים לישראל אינו מפותח מספיק, ולכן אם אינכם ממריאים בטווח זמן קצר מהביקור ביקב, תיאלצו לשתות אותו במהלך הטיול או לקחת איתכם כל הדרך חזרה.

נצלו את המגוון העצום שיש לאוסטרליה להציע בתחום היין ובקרו לפחות באזור יין אחד.
האירוח הלבבי והמקצוענות שמפגינים ביקבים יעשירו את ידיעתכם בכל מה שקשור ליין, ועל הדרך תרוויחו טעם נפלא בפה וחוויות נהדרות להמשך.

מעוניינים לבנות טיול מותאם אישית שיתמקד במסע אחר תרבות היין? צרו קשר עוד היום דרך דף יצירת הקשר, ונשמח לעמוד לשירותכם בתכנון הטיול!

אוסטרליה יין
כל יקב והסיפור שלו... דבר אחד משותף לכולם - הם מעניינים מאוד!

לראש העמוד

הישארו מעודכנים!

רוצים לקבל המלצות, טיפים ועדכונים לפני כולם?
הירשמו לרשימת התפוצה של אתר אוסטרליה וניו זילנד ותזכו להיות הראשונים שיודעים!

מבטיחים לא לחפור ;-)

שליחת הטופס מהווה את הסכמתי לקבלת דיוור מאתר ״אוסטרליה וניו-זילנד״